Dennodenne sa stretávame s množstvom informácií, z ktorých nie sú všetky pravdivé. V dnešnom článku to však platiť nebude, pretože vás upozorníme na 10 mýtov o paradajkách, ktorým možno aj vy naivne veríte…
MÝTUS 1: VŠETKY PARADAJKY Z OBCHODU SÚ STRIEKANÉ
Zabrániť škodcom ničiť zeleninu a ovocie sa dá viacerými spôsobmi. Jeden je radikálny, kedy sa rajčiny striekajú pesticídmi a herbicídmi. Tento spôsob ničí aj imunitu rastlinky, a preto je ešte viac náchylná na choroby. Niektorí pestovatelia, dokonca aj slovenské družstvo Ovozela, využívajú biologickú ochranu, čo je ničenie škodcov chrobáčikmi, ktoré požierajú mušky, pavúčiky a larvy. Nepoužívajú žiadne škodlivé postreky.
MÝTUS 2: CEZ ZIMU PARADAJKY NEMAJÚ CHUŤ
Paradajky, ktoré prejdú tisícky kilometrov zo Španielska či Maroka a sú oberané nedozreté, majú málokedy naozajstnú chuť paradajky. Na Slovensku však dokážeme celoročne dopestovať chutné paradajky. Družstvo Ovozela má niekoľko fariem, kde sú paradajky pestované v skleníkoch a majú prvotriednu kvalitu. Vždy sú oberané dozreté a do 12 hodín od zberu sú na pultoch predajní.
MÝTUS 3: V SKLENÍKU POTREBUJE PARADAJKA VIAC VODY
Moderné pestovanie paradajok v skleníkoch je v skutočnosti najekologickejšie. Používa až päťkrát menej vody ako pri pestovaní na poli. Slovenské družstvo Ovozela využíva dažďovú vodu, ktorú zachytáva a tá sa mieša s vodou zo studne, aby sa dosiahlo ideálne Ph. Vodu, ktorú rastlinka nezužitkuje, sa vracia späť, tak aby nevyšla nazmar ani jedna kvapka.
MÝTUS 4: PARADAJKY BY MALI BYŤ ČO NAJVIAC NA SLNKU
Paradajkám nevyhovuje priame slnečné svetlo. Lúče obsahujú škodliviny, ktoré sa v slnku nachádzajú. Ak na paradajku pôsobí ostré slnko, popraská a dehydruje sa. Dnes sú skleníky vybavené najnovším softwarom, ktorý riadi tienenie sadeníc, aby rajčinka nepopraskala a neprenikali k nej škodliviny.
MÝTUS 5:PARADAJKY SÚ ZELENINA
O zaradení paradajok do ovocia dokonca rozhodoval najvyšší súd USA o botanickom zatriedení plodín. Paradajky vtedy súd zaradil medzi zeleninu. Európska únia však v prílohe č. III smernice 113/2001 vyhlásila rajčiny za ovocie.
MÝTUS 6: EXISTUJE LEN ZOPÁR DRUHOV RAJČÍN
Na Slovensku je možné kúpiť niekoľko odrôd paradajok. V skutočnosti existuje až niekoľko tisíc druhov rajčín. Paradajky sú napríklad vyšľachtené na maličké, aby sa jednoducho dali dopestovať na balkóne, ale aj obrovské paradajky, ktoré sa dajú jednoducho spracovať do polievky či kečupu.
MÝTUS 7: RAJČINA NIE JE SPISOVNÝ NÁZOV
V odbornej terminológii sa používa oficiálny botanický názov Rajčiak jedlý. Z čoho sa odvodil názov rajčiak. Pomenovania rajčina a paradajka sa používajú v hovorovej reči. Podľa jazykovedného ústavu sú spisovné všetky názvy: rajčina, paradajka aj rajčiak.
MÝTUS 8: SLOVENSKÉ PARADAJKY NIE SÚ KVALITNÉ
Väčšina slovenských paradajok je prvotriednych. Slovenskí poľnohospodári v poslednom období začali vo zvýšenej miere pestovať zeleninu a ovocie. Prebrali know-how od Holanďanov a Belgičanov a s pomocou trvalo obnoviteľných zdrojov pestujú paradajky aj v zime. V súčasnosti sa dokončujú nové skleníky, a tak si budeme môcť dopriať ešte viac kvalitnej slovenskej zeleniny a ovocia.
MÝTUS 9: PARADAJKY SA MAJÚ SKLADOVAŤ V CHLADE
Skladovanie v chladničke rajčinám škodí. Strácajú chuť aj vôňu. Paradajky sa nemajú skladovať pri teplote pod 12 °C. Rajčiny je potrebné skladovať na tmavom mieste pri izbovej teplote.
MÝTUS 10: PESTOVANIE V SKLENÍKU NIE JE EKOLOGICKÉ
Pestovanie ovocia a zeleniny sa dostalo na úplne inú úroveň. Je pravdou, že veľa veľkopestovateľov nedbá na životné prostredie. Ale sú aj takí, ktorí chcú maximálne znížiť uhlíkovú stopu. Družstvo Ovozela napríklad vykuruje skleníky iba z obnoviteľných zdrojov, zachytáva dažďovú vodu, recykluje kokosový substrát, do ktorého sú rastlinky vysadené a nepoužíva pesticídy. O opeľovanie sa im stará až 15000 čmeliakov. Toto družstvo patrí k špičke v ekologickom pestovaní na Slovensku.
Priznajte sa, koľkým mýtom ste verili vy?
Foto: Pixabay