fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Ako na KVÁSKOVANIE – upečte si kváskový chlieb v pohodlí domova

Tento článok som pôvodne chcela venovať sladkému pečeniu, ktorému sa venujem prakticky od puberty a je mojou vášňou, ale aktuálna situácia so svete (a aj môj manžel) mi vnukli myšlienku podeliť sa s vami o tému kváskovania.

Máte tip? napíšte nám mailom

Prečo s tým začať práve teraz? Pretože je to skvelý spôsob, ako nemusíte behať do obchodu každý druhý deň a vystavovať sa tak nebezpečenstvu nákazy (a je dosť možné, že droždie už ani nezoženiete). Okrem toho má kváskovanie aj mnoho zdravotných benefitov – zlepšuje trávenie, neprekysľuje organizmus, pomáha nášmu chrupu, zmierňuje prejavy kožných ochorení, je vhodné aj pre celiatikov.

A čo je vlastne to kváskovanie?

Mnohí ste sa už určite s pojmom kváskovanie stretli. Môže sa zdať, že ide o novodobý výmysel, ale nie je to tak. Kváskovanie poznali už naše prastaré mamy. Mnohých však kváskovanie odrádza pre svoju časovú náročnosť. Nie je to však vôbec také hrozné. Dá sa to zvládnuť, aj keď chodíte do práce. Mnoho ľudí je však teraz zavretých doma, a to je ideálny čas zasvätiť sa do tajov kváskovania.

Čo na to kváskovanie potrebujete?

V prvom rade kvások (ideálne ražný). Žiadne droždie, ale dobre fungujúci kvások z múky a vody. Kvások si môžete založiť sami alebo oň požiadať na sociálnych sieťach. “Kváskuchtivci” sa oň radi podelia. Okrem toho je dobré mať poruke misku, mixér, ošatku (postačí aj cedidlo s utierkou) a rúru. Jediné, čo zrejme budete musieť kúpiť v obchode, je múka. Na kváskovanie sa používa predovšetkým chlebová – ražná, pšeničná, špaldová. Múka sa však nepokazí, môžete jej kúpiť niekoľko kíl naraz a piecť si chlebík v pohodlí domova niekoľko týždňov.

Celý proces výroby chleba trvá zhruba 24 hodín

Pokiaľ ide o už spomínanú časovú náročnosť, nie je to celkom tak. Je pravda, že celý proces výroby chleba trvá zhruba 24 hodín, ale úsilie, ktoré tomu venujete, je takmer totožné s tým pri príprave chleba z droždia. Tajnou ingredienciou pri kváskovaní je čas – ten urobí za vás najviac práce. Čím pomalšie chlebík kvasí, tým je lepší. A povedzme si pravdu – na všetko dobré v živote si treba počkať. Ak sme hovorili o časovom úseku 24 hodín, príprava chleba má niekoľko fáz.

Prečítajte si tiež:
Výtvory tejto šéfkuchárky by sme jesť neodporúčali. Sú totiž z hliny a farby

V prvej si zarobíme rozkvas – zmiešame múku, vodu a kvások a necháme kvasiť zhruba 9 – 12 hodín. Na to je ideálny čas v noci.

Do chleba môžete primiešať aj semiačka, rascu, zemiak, slaninku či cibuľku

Po správnom vykvasení rozkvasu doň pridáme zvyšok múky, vodu, soľ. Fantázii sa medze nekladú, primiešať môžete semiačka, rascu, zemiak, slaninku, cibuľku, sušené paradajky. Vymiesime cesto a necháme kvasiť približne 2 hodiny. Môžeme využiť aj chladničkové kysnutie a nechať tam chlebík, koľko potrebujeme, pokojne aj 12 hodín. Keď už je cesto vykysnuté, stočíme ho do ošatky (alebo cedidla vystlaného pomúčenou utierkou) a necháme finálne kysnúť 2 – 3 hodiny. Opäť môžeme využiť chladničkové kysnutie. Potom už chlebík len upečieme, necháme úplne vychladnúť (aby sa nezrazil) a môžeme sa doňho pustiť.

Domáci kváskový chlieb už za 8 hodín

Ja domáci kváskový chlieb pečiem zhruba dvakrát týždenne. Je pravda, že musím odhadnúť, kedy sa chlebík asi doje a kedy bude potrebné zamiesiť na nový, ale stáva sa, že to neodhadnem a ráno zistím, že na večeru už chlieb nebude. Ani v takom prípade nie je nič stratené. Podelím sa s vami o recept, ktorý máte hotový do 8 hodín.

Domáci kváskový chlieb nie je veľký, veľkosťou pripomína o niečo väčšiu hamburgerovú žemľu, ale je dosť sýty.

Prečítajte si tiež:
Jedlo z Burger Kingu vám čoskoro možno už aj dovezú

Suroviny:

160 g pšeničnej chlebovej múky

90 g celozrnnej špaldovej múky

165 g vody

2 polievkové lyžice kvásku

1,5 čajovej lyžičky soli

1 čajová lyžička rasce

3 polievkové lyžice semiačok podľa ľubovôle – mak, slnečnica, ľan, tekvica

POSTUP:

Všetky suroviny zmiešame v miske, aby nebolo vidieť suché miesto. Prikryjeme a pri izbovej teplote necháme kvasiť 6 hodín.

Cesto následne vyklopíme na dosku, premiesime a vytvarujeme do gule, premiestnime na papier na pečenie, prekryjeme a necháme podkysnúť, kým rozohrejeme rúru.

Rúru rozpálime na 250°C a do rúry vložíme plech, na ktorom budeme piecť. Na dno rúry dáme plech na zaparenie. Po zhruba pol hodine bude rúra dostatočne rozpálená. Chlebík narežeme do kríža a vložíme na horný plech. Do spodného plechu nalajeme asi 1,5 dl vody a rýchlo zavrieme rúru. Takto pečieme 10 minút. Potom teplotu stiahneme na 200°C, plech so záparou vytiahneme a dopekáme asi 20 minút. Po tomto čase chlebík vytiahneme, zaklopeme zospodu a ak bude znieť duto, je hotový. Ak nie, dopekáme ešte 5 minút. Pred krájaním necháme úplne vychladnúť (aj keď je to ozaj ťažké 🙂 )

Ak stále váhate, či s kváskovaním začať (prípadne opätovne sa k nemu vrátiť, keďže prvý pokus vám nevyšiel rovnako ako mne), vedzte, že teraz je ideálny čas.

Pamätajte ale, že kľúčová je príprava. Naštudujte si informácie z kníh či z internetu, pozrite si videá, naučíte sa z nich mnoho. Ak keď možno prvé pokusy nebudú ktovieaké, nenechajte sa odradiť. Verte mi, tá vôňa, ktorá sa bude vaším domovom šíriť po upečení chleba, je neopísateľná.

Vaša Simmie

https://www.facebook.com/Baked-by-Simmie-1535659620080211/

https://www.instagram.com/bakedbysimmie/

Máte tip? napíšte nám mailom
Zdroj facebook facebook
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií