fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Milovníci zmrzliny, POZOR! Viete, ako rozoznať kvalitnú od tej umelej?

Najväčšiu istotu pri zmrzline máte vtedy, keď si ju vyrobíte doma. Ak sa však rozhodnete ochutnať ju v meste či na kúpalisku, podľa čoho si vyberať? Viete, čo si všímať, aby ste rozoznali, kedy je zmrzlina kvalitná? 

Nech vyzerá zmrzlina akokoľvek lákavo a chutne, opak môže byť pravdou. „V súčasnosti sa už len ojedinele stretnúť s klasicky vyrábanou zmrzlinou s mliekom alebo vajíčkami. V prípade, že sa pridávajú vajíčka, musí byť zmrzlina tepelne upravená, tiež pridávané potraviny, ako napríklad mlieko či oriešky musia byť tepelne opracované. V posledných rokoch nebola na Slovensku zaznamenaná epidémia salmonelózy v súvislosti s konzumáciou nebalenej zmrzliny,” uvádza Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ten sa zároveň celé leto chystá dohliadať na to, či zmrzlinári pri predaji dodržiavajú adekvátne postupy. Minulý rok našli pochybenia zhruba u štvrtiny predajcov. Ak aj zistia, že je všetko v súlade s predpismi, neznamená to, že zmrzlina je zdravá, prípadne že neobsahuje umelé prísady ako farbivá, ochucovadlá ši sladidlá. Znamená to iba to, že ich akurát obsahuje v predpísanom množstve. Píše portál ahojmama.pravda.sk.

https://www.instagram.com/p/Bz8e6EGCasD/

Kvalitná alebo zdraviu škodlivá? Aj kontrolóri majú (občas) problémy

Kontrolóri tiež zdôrazňujú, že rozoznať zdravotne škodlivú zmrzlinu len na základe jej senzorických vlastností nie je vôbec jednoduché a v mnohých prípadoch nemožné. Nemusí sa totiž prejaviť zmenenými zmyslovými vlastnosťami. „Zdravotná škodlivosť zmrzliny môže byť z pohľadu chemického zloženia alebo z pohľadu stavu mikrobiálnej kontaminácie potvrdená iba na základe laboratórnych výsledkov,” tvrdia. 

Odborní pracovníci 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva už niekoľko týždňov kontrolujú prevádzky s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. Kontroly budú vykonávať až do septembra, teda do konca tohtoročnej letnej sezóny.    

„Hygienické kontroly, ktoré realizujeme, majú svoje opodstatnenie – prevádzkovateľov usmerníme a upozorníme na dodržiavanie hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy. Cielené kontroly je potrebné vnímať ako opatrenia za účelom prevencie a ochrany zdravia obyvateľov, ktorá je pre nás prvoradá. Radi by sme aj tohtoročnú letnú sezónu požiadali prevádzkovateľov zariadení o súčinnosť a spoluprácu počas výkonu kontrol,” povedal Ján Mikas, hlavný hygienik SR.

Čo hovoria čísla?

Minuloročné kontroly zmrzlinárov po celom Slovensku nedopadli podľa predstáv. Vykonali celkovo 1504 kontrol, pričom skontrolovali až 975 zmrzlinární. Nedostatky zistili v 253 prevádzkach, čo predstavuje 26 % z kontrolovaných subjektov. Najviac prevádzok so zistenými nedostatkami sa nachádzalo v Nitrianskom kraji,  Prešovskom kraji, Trnavskom a v Banskobystrickom kraji. Informoval o tom glob.zoznam.sk

Odborní pracovníci odobrali celkovo 1016 vzoriek zmrzliny na chemickú analýzu: z dôvodu použitia nepovolených farbív alebo prekročenia najvyššieho prípustného množstva povolených farbív nevyhovelo 38 vzoriek zmrzliny (3,7 %).

Nedostatky, teda porušenia požiadaviek platných právnych predpisov, boli zistené pri kontrolách v prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny nachádzajúcich sa v územnej pôsobnosti všetkých 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 169 blokových pokút v celkovej sume 14 109 eur a začatých bolo 53 správnych konaní vo veci uloženia pokuty.

Nevoľnosť, zvracanie a hnačka

Hygienici zabezpečujú aj náhodné odbery sterov z pracovných plôch a náhodné odbery vzoriek zmrzliny na ich mikrobiologické a chemické vyšetrenie, čím si overujú kritérium zdravotnej bezpečnosti,” uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR. 

Dokonca aj kopček kontaminovanej zmrzliny dokáže spôsobiť nepríjemné zdravotné ťažkosti ako nevoľnosť, zvracanie a hnačku. Najnáchylnejšie na problémy sú deti. Medzi najjasnejšie znaky niekoľkodňovej zmrzliny v chladiarenských boxoch patria ľadové krištáliky, ktoré sa zvyčajne robia po niekoľkých rozmrazeniach a následných zamrazeniach. V zmrzline sa v takomto prípade môžu objaviť nepatogénne mikroorganizmy, napríklad koliformné baktérie alebo patogénne mikroorganizmy, napríklad salmonela,” varuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Nebalená zmrzlina sa môže predávať len 24 hodín po jej vymrazení.

https://www.instagram.com/p/BzxUGnoI_Ai/

Výsledky tohtoročných kontrol budú verejnosti publikované v priebehu septembra 2019. Opatrenia na odstránenie možných nedostatkov však musia prevádzkovatelia plniť ihneď po ich zistení. Informuje o tom ruvzza.sk

Prečítajte si aj 10 najlepších zmrzlinární, ktoré na Slovensku nájdete!

Na toto si dávajte pri kúpe nebalenej zmrzliny pozor:

  • Označenie zloženia zmrzliny musí byť dostupné spotrebiteľovi v mieste pri jej predaji, vrátane označenia alergénov a upozornenie na niektoré farbivá, pokiaľ by boli v zmrzline prítomné.
  • Nebalená zmrzlina vyrobená takzvanou teplou alebo studenou cestou sa môže predávať 24 hodín po jej vymrazení. Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nielen zmyslovo znehodnotia zmrzlinu, ale môžu byť nositeľmi mikroorganizmov; v zmrzline sa v takomto prípade môžu objaviť nepatogénne mikroorganizmy, napríklad koliformné baktérie alebo patogénne mikroorganizmy, napríklad salmonela.
  • Po konzumácii kontaminovanej zmrzliny sa objavia najčastejšie tráviace ťažkosti ako nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti. 

Medzi najčastejšie nedostatky každoročne patria:

  • Neodobraté a neodložené vzorky vyrobených zmrzlín na dobu 48 hodín.
  • Nedostatky v prevádzkovej hygiene (napríklad nezabezpečený prívod tečúcej teplej vody, znečistené chladiace a mraziace zariadenia, znečistené pracovné plochy, znečistená podlaha).
  • Nepredložená/nevedená evidencia o výrobe zmrzliny (dátum a hodina ich výroby), tým nemožnosť preukázať dobu predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení.
  • Nevedená evidencia o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach, prípadne chýbajúce meracie zariadenia.
  • Chýbajúca informácia pre zákazníka o prítomnosti azofarbív alebo alergénov v predávanej zmrzline.
  • Nedodržaná osobná hygiena pracovníkov (nevhodný pracovný odev, zamestnanec v civilnom oblečení, chýbajúca pokrývka hlavy, nalakované nechty na rukách).
  • Použitie nepovolených farbív alebo prekročenia najvyššieho prípustného množstva povolených farbív –   3,7 %.

https://www.instagram.com/p/Bz3FeM5opVX/

Ako rozoznať kvalitnú nebalenú zmrzlinu od menej kvalitnej, respektíve nekvalitnej?

  • jej farba musí svojou intenzitou zodpovedať použitým surovinám,
  • konzistencia má byť hladká, tvárna až mierne ťahavá, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad, okrem surovín a prísad použitých na ochutenie (ovocie, orechy, atď.),
  • vôňa a chuť musí byť príjemná, charakteristická po použitých surovinách a prísadách. 

Ak chcete vedieť, čo jete, inšpirujte sa naším výberom 6 sladkých letných receptov na domácu zmrzlinu aj pusinkové rolády

https://www.instagram.com/p/Bzz_njtIoMm/

Zdroj: glob.zoznam.sk, ahojmama.pravda.sk

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií

"