Pečený čaj zahreje v zime, ale osvieži v lete
V chladných dňoch príjemne zahreje v podobe teplého čaju, v tých horúcich letných osvieži zaliaty chladnou vodou alebo minerálkou… Reč je o Pečenom čaji. Výber ovocia je individuálny, záleží od vlastnej fantázie, aj od ročného obdobia. Použiť môžeme čerstvé, ale aj mrazené ovocie. Všeobecne platí pomer ovocia a cukru 2:1.
Vznikne nám sladký nápoj nenáročný na prípravu, ale zato veľmi chutný a osviežujúci v každom ročnom období. Dobrú chuť.
Pečený čaj
Čas prípravy: 1 hodina
Ingrediencie:
1500 g ľubovoľného ovocia. V recepte použité:
4 ks jabĺk
1 grapefruit
1 pomaranč
2 mandarínky
polovica citróna
100 g zázvoru
300 g červených a čiernych ríbezlí
6 ks klinčekov
1/2 čl mletej škorice
1 vanilínový cukor (20 g)
730 g kryštálového cukru
Postup:
1. Pomaranč, grapefruit, mandarínky a polovicu citróna ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Takisto nakrájame aj jablká zbavené jadierok a zázvor. Mrazené ovocie necháme povoliť cca 15 minút pri izbovej teplote (nerozmrazujeme úplne).
2. Všetko ovocie spolu zmiešame a rovnomerne rozložíme na veľký, vyšší plech. Posypeme vanilínovým cukrom, škoricou, klinčekmi a na záver posypeme cukrom.
3. Vložíme do rúry vyhriatej na 150°C a pečieme 30 minút. Potom ovocie opatrne premiešame a dopečieme ešte 10 minút.
4. Plech s ovocím vyberieme z rúry-opatrne, lebo ovocie pustí veľa šťavy a horúce naberáme do zaváraninových pohárov. Ovocie naberáme spolu so šťavou, tá robí čaju príjemnú sladkú ovocnú chuť. Poháre vložíme do hrnca s vodou a sterilizujeme cca 15 minút. Po dokončení fľaše uložíme na utierku a prikryjeme druhou. Necháme vychladnúť.
5. Čaj si pripravíme z 2 PL ovocia a 2 PL šťavy, ktoré vložíme na dno pohára a zalejeme 200 ml vriacej vody.
V prípade, že sa o svoje recepty chcete podeliť aj vy, napíšte nám na klochersk@gmail.com a my ich s radosťou uverejníme.