Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

ROZHOVOR: Mrazom sušené ovocie zo Slovenska sa predáva aj na Amazone, odporúča ho aj Nasťa Kuzminová

Na chuti a kvalite záleží. O lyofilizácii, alebo o „sušení mrazom“ sa rozprávame s Romanom Remišom, ktorý prináša na náš trh prémiové naturálne a organické produkty z kontinentálneho ovocia pod značkou BRIX – Grown for flavour.

V časoch dnešnej koronakrízy sa často skloňuje pojem „budovanie imunity.“ Lekári sa zhodujú na tom, že najlepším spôsobom ochrany pred ochoreniami je kombinácia pohybu a kvalitnej výživy s dostatkom telu prospešných látok, vitamínov a minerálov.

Ak si do jedálnička zaradíme 5 porcií ovocia a zeleniny denne, nebudeme potrebovať žiadne ďalšie umelé doplnky výživy, ktoré naše telo aj tak nedokáže účinne spracovať. Je preto lepšie vždy sa radšej vydať tou prírodnou cestou a konzumovať ovocie čo najčerstvejšie.

Tu však môže nastať problém hlavne v zime, kedy síce nie je problém zohnať čerstvé potraviny, ale väčšina zimnej produkcie pochádza zo skleníkov a pestuje sa s použitím pesticídov. A aby sa na pulty dostala čerstvá, zvyčajne sa oberá ešte nezrelá, čím sa v celkovej miere znižuje jej výživová hodnota.

Poznáme aj mnoho spôsobov, ako zakonzervovať ovocie tak, aby vydržalo čo najdlhšie. Čo naše babky nestihli v lete pojesť, to dali do kompótov, omáčok či džemov a zvyšok vysušili alebo pomrazili na neskôr.

Takýmito spôsobmi spracovania však potraviny strácajú vitamíny, minerály a svoju celkovú výživovú hodnotu. Nehovoriac o pridanom cukre a o konzervantoch.

mrazom sušené ovocie
Mrazom sušené ovocie Brix – Grown for flavour

Čo keby sme Vám povedali, že existuje aj lepšia alternatíva spracovania ovocia, ktorá si zachováva všetky nutričné hodnoty čerstvého zrelého ovocia, jeho farbu a chuť, arómu, minerály, vitamíny, enzýmy a dokonca aj jeho veľkosť?

Lyofilizácia, alebo sušenie mrazom, je jediný spôsob spracovania potravín, ktorý preukázateľne dokáže zachovať až 98 % nutričných hodnôt pôvodnej suroviny. Ako to funguje?

Ovocie sa okamžite po zbere zmrazí na – 30° C, vďaka čomu si zachová všetky svoje nutričné hodnoty. Následne sa suší v špeciálnych vákuových komorách pri teplote – 60° C. Takto „usušený“ produkt Vám vydrží dlhodobo aj bez uskladnenia v chlade a preto nie je potrebné do neho pridávať žiadne konzervačné látky, arómy ani farbivá.

Mrazom sušené ovocie sa tak stáva nie len maškrtnou pochúťkou, ktorá zaženie chuť na sladké, ale aj vitamínovou bombou, ktorá podporuje naše zdravie, imunitu a celkovú telesnú pohodu. Napríklad také slivky sú prírodná čistiareň krvi, detoxikujú organizmus, podporujú trávenie a sú veľmi dôležité aj na nervový systém a mozgovú funkciu. Černice zas posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri infekciách horných dýchacích ciest, chránia nás pred zhubnými ochoreniami a zvyšujú odolnosť voči stresu. Jahody sú plné antioxidantov, chránia mozog a dokonca sa osvedčili aj pri chudnutí. A takto by sme mohli pokračovať…

mrazom sušené ovocie
Lyofilizované ovocie odporúča aj Nasťa Kuzminová

O lyofilizácii, alebo o „sušení mrazom“ sa rozprávame s Romanom Remišom, ktorý prináša na náš trh prémiové lyofilizované ovocie pod značkou BRIX – Grown for flavour.

Povedzte nám niečo o svojej spoločnosti. Ako ste sa dostali k lyofilizácii?

Našu spoločnosť sme založili v roku 2006, kedy sme sa venovali obnoviteľným zdrojom energie a realizovali  sme výstavbu FV-elektrární v strednej Európe a na Balkáne. Značku Brix – Grown for flavour sme zaregistrovali v roku 2016, po rozpoznaní možností nových technológií spracovania ovocia a zeleniny, ktoré chýbali na trhu.

Rozhodli sme sa preto vybudovať si vlastnú značku a koncový predaj a v máji 2016 sme prvýkrát začali predávať gastro balenia našich produktov do Českej republiky. V novembri 2016 nám už bežal aj vlastný e-shop. V nasledujúcom roku sme začali produkty Brix predávať aj cez Amazon, čo sa nám veľmi osvedčilo. Dnes prostredníctvom siete Amazon predávame naše produkty po celej Európe.

mrazom sušené ovocie
Produkty Brix – Grown for flavour sú dostupné aj na Amazone

Čo je vašim cieľom?

Cieľom našej značky Brix – Grown for flavour je vyrábať potraviny najvyššej kvality obsahujúce nič iné než 100 % zdravých ingrediencií a prispievať tak k zdravému životnému štýlu ľudí. Celú firemnú filozofiu sme postavili na fakte, že všetko, čo sme obetovali zrodu našej značky a produktom, robíme s láskou, akoby sme to robili pre naše vlastné deti.

Lyofilizované produkty Brix obsahujú iba 100 % zdravých ingrediencií a sú vhodné aj pre deti
Lyofilizované produkty Brix obsahujú iba 100 % zdravých ingrediencií a sú vhodné aj pre deti

V čom je lyofilizácia lepšia ako klasické sušenie?

Klasickým sušením, podobne ako pri iných spôsoboch konzervovania ovocia, dochádza k strate vitamínov. Vďaka lyofilizácii dokážeme zachovať nielen tvar, chuť či arómu, ale aj celkovú výživovú hodnotu ovocia. Sušenie mrazom je dokonca veľmi šetrné aj ku krehkej stabilite kyseliny askorbovej, čiže vitamínu C a enzýmom. Kvalitné lyofilizované ovocie navyše neobsahuje konzervanty ani pridaný cukor.

Je výsledný produkt vhodný aj pre vegánov a celiatikov?

Určite. Naše produkty sú bez konzervačných látok, bez pridaného cukru, bez lepku, majú označenie „vegan“ a vieme si ich bez obáv zaradiť aj do „raw“ jedálnička.

Sú lyofilizované potraviny vhodné aj do receptov?

Lyofilizované ovocie má skvelé využitie v kuchyni. Výborne chutí, ak si ho pridáme do jogurtov, kaší, pudingov alebo müsli. Vieme ho využiť aj pri pečení koláčov a krásne vyzerá aj ako ozdoba na torte. Dá sa z neho pripraviť instantný/pečený čaj, smoothie, osviežujúca limonáda alebo zmrzlina. A chrumkavá varianta celých kúskov ovocia je obľúbená aj na výletoch ako ľahká desiata, ktorá Vám doplní energiu. Na našej facebook stránke Brix – Grow for flavour pravidelne pridávame inšpirácie na obľúbené recepty, raňajky alebo zdravý snack.

torta
Na facebook stránke Brix – Grown for flavour pravidelne nájdete aj nové inšpirácie do kuchyne

Odkiaľ pochádza Vaša produkcia?

Naša produkcia pochádza z panenských oblastí a odľahlých regiónov bez environmentálnej záťaže. Európske druhy ovocia sa pestujú v Srbsku a exotické tropické ovocie zas v juhovýchodnej Ázii. Farmári využívajú tradičný organický spôsob so zameraním na rast a zrelosť úrody. Vysoko úrodná pôda bohatá na výživové prvky v kombinácii s veľkým počtom slnečných dní v roku zaručuje ideálne podmienky pre rast a dozrievanie a predurčuje nami ponúkanú produkciu k výnimočnej chuti a kvalite.

Kde sa nachádzajú Vaše výrobne?

Máme dve výrobné zariadenia, jedno v Srbsku pre európske druhy ovocia a jedno v juhovýchodnej Ázii, pre exotické tropické ovocie. Zastávame názor, že najvyššiu kvalitu lyofilizovaného ovocia možno dosiahnuť len v oblasti, kde prirodzene rastie v ich pôvodnom prostredí a to tak, že ovocie sa zbiera v plnej zrelosti a lokálne ho spracúvame najneskôr do niekoľkých hodín, pre zachovanie najvyššej kvality, arómy a nutričných hodnôt.

Môžu sa Vaše produkty pochváliť aj nejakými oceneniami?

Na výstavách a veľtrhoch sme so značkou Brix – Grown for flavour veľmi úspešní. Môžem spomenúť napríklad  Danubius gastro, kde sme za Kolekciu mrazom sušeného ovocia získali ceny v rokoch 2018, 2019 aj 2020. Kvalitu našich produktov potvrdili aj odborníci na Grand Prix v Prahe v roku 2018 a v minulom roku tiež na Great Taste Awards v Londýne. Na základe ocenení a feedbacku od spotrebiteľov môžeme konštatovať, že značka Brix je zárukou vysokej kvality mrazom sušeného ovocia v rámci Európy.

ocenenia
Lyofilizované ovocie BRIX získalo prestížne ocenenie Great Taste Awards

Plánujete v budúcnosti rozširovať svoju výrobu?

V rámci projektu transformácie Hornej Nitry plánujeme vybudovať na Slovensku nový výrobný závod na spracovanie ovocia a zeleniny od miestnych farmárov. Chceli by sme tak prispieť k zníženiu environmentálnej záťaže v Hornej Nitre a podporiť tak aj zamestnanosť v regióne.

Zdroj brixproducts
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií