Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

6 jedov, s ktorými sa stretávate denne a ani o tom neviete

V dnešnej dobe človeka obklopujú rôzne toxíny, ktoré môžu spôsobiť ekzémy, alergie, migrény, ťažkosti s trávením či podráždenosť. Pozrite sa na 6 jedov, s ktorými sa stretávate denne a možno o tom ani neviete.

Existuje 6 jedov, s ktorými prichádzate do styku na dennej báze. Problémom je, že o nich ani neviete. Toxíny sú v ovzduší, v potravinách či v kozmetike. Má to vplyv na organizmus, čo sa môže časom prejaviť v podobe zdravotných ťažkostí.

Ľudské telo sa snaží zbaviť škodlivých látok neustále a to cez pokožku, tráviaci systém alebo obličky. Samozrejme, čím väčšie množstvo toxínov, tým väčšia záťaž na organizmus. Mali by ste si dopriať pravidelný detox (najlepšie bylinný) a skúsiť upraviť životný štýl (upratať v chladničke, v skrini a v kúpeľni).

Toto je 6 jedov, s ktorými sa denne stretávate:

1. Cigarety

Určite viete, že aktívne aj pasívne fajčenie je škodlivé. Fajčenie škodí pľúcam, cievam, srdcu a môže spôsobovať niekoľko nádorových ochorení či silnú migrénu.

Na fajčiarovi si môžete všimnúť sivú pleť, vlasy a nechty bez života a rýchlejšie starnutie.

2. Konzervanty v potravinách

Strava je jedným z najväčších zdrojov toxínov. Skúste obmedziť sladené nápoje, instantné jedlá, dochucovadlá. Namiesto toho zaraďte do stravy viac čerstvej zeleniny a ovocia. Vláknina pomáha správnemu tráveniu a odvodňovaniu toxínov. Silným antioxiantom podporujúcim imunitu je zelené farbivo chlorofyl, ktorý nájdete v brokolici, špenáte a vo všetkých zelených potravinách.

Niekedy si môžete urobiť pôstny deň, pričom zvýšite príjem tekutín (čistá voda). Pre začiatočníkov sa odporúča pôst na zeleninových alebo ovocných šťavách.

3. Karcinogény pri varení

Dôležité je dať si pozor nielen na to, čo jete, ale aj na to ako to je pripravené. Pri úprave jedál ako je grilovanie, vyprážanie, údenie môžu vzniknúť karcinogénne látky.

Veľké riziko predstavuje jedlo vyprážané na oleji, ktorý sa ľahko prepaľuje. Pri vysokých teplotách (120 stupňov) vzniká karcinogénna látka poškodzujúca nervové tkanivo a reprodukčné schopnosti. Vyprážané jedlá sú ťažko stráviteľné, obsahujú veľké množstvo tuku a kalórií.

4. Drogéria a kozmetika

Mali by ste čítať etikety na potravinách, ale aj na kozmetike. Voňavými šampónmi a inými produktmi z drogérie dostávate do tela škodlivé látky. Vďaka silikónom, parabónom a sulfátom prípravky lepšie penia a majú dlhšiu životnosť. Môžete skúsiť prírodné produkty alebo si prípravky vyrobiť aj doma.

Pokračovanie článku nájdete na druhej strane.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií