fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Toto je 12 chýb pri varení, ktoré pokazia i ten najlepší recept

Rád varíš a skúšaš nové recepty? Ak áno, tak čítaj, ktoré chyby pri varení pokazia i ten najlepší recept.

Máte tip? napíšte nám mailom

Preťaženie panvice

6233410-119241-1471946741-650-2a74a69fc7-1472109849

Aby sa mäso upieklo do chrumkava, potrebuje na panvici svoj priestor. Ak tento priestor mať nebude a panvica bude preplnená, nebude sa smažiť, ale variť.

Príprava mäsa na zle zvolenej panvici

6233710-1192412-1471962118-0-14720268571-1472028056-650-d2049bae12-1-1472109849

Ďalším dôvodom neúspechu pri príprave chrumkavého mäsa je zlý výber panvice. Panvica s hladkým povrchom menej hreje a je vhodná na prípravu palaciniek či omelety. Ak chceš pripraviť mäso, siahni radšej po grilovacej panvici.

Solenie vody pri varení cestovín

6233760-1192413-1471948189-0-1472026904-1472028257-650-c2d3a287c1-1-1472109849

Základným pravidlom pri varení cestovín je osolená voda. Tá musí byť dostatočne slaná, aby zvýraznila chuť. Ak si nie si istý, koľko soli použiť, tu je dobrá rada – na 300 gramov cestovín pridaj jednu polievkovú lyžicu soli.

Vysmážanie na olivovom oleji

6233460-119241-4-1471948645-650-a371dc4f52-1472109849

Olivový olej stráca pri vysokých teplotách všetky svoje nutričné hodnoty a začína horieť. To môže úplne skaziť chuť jedla. Preto je lepšie olivový olej používať pri príprave šalátov a slnečnicový olej na vysmážanie.

Dávkovanie ingrediencií pomocou pohára

6233510-119241-5-1471949117-650-f6a1cf9e00-1472109849

Mnoho z nás používa pri príprave cesta pohár ako odmerku. To je však chyba. Pri pečení je presný pomer surovín veľmi podstatný a mal by byť dodržaný, preto je vhodné používať odmerky, ktoré majú značenie alebo kuchynskú váhu.

Prečítajte si tiež:
5 zdravých receptov, ako pripraviť kávu s bielkovinami

Nedostatočne rozpálená panvica

6233560-119241-6-1471949434-650-e39dedf490-1472109849

Kuchári vravia, že ak si myslíš, že je tvoja panvica dostatočne rozpálená, tak by si mal počkať ešte také dve minútky, a tak pokračuj vo varení. Dobre rozpálená panvica je veľmi podstatná, ak chceš pripraviť lahodnú zeleninu či chrumkavé mäso.

Rád varíš a skúšaš nové recepty? Ak áno, tak čítaj, ktoré chyby pri varení pokazia i ten najlepší recept.

Pridávanie cesnaku

6233610-119241-7-1471949800-650-2382770eac-1472109849

Množstvo receptov hovorí o tom, že cesnak by mal byť do jedla pridávaný tesne pred koncom varenia, či dokonca 2-3 minútky po to, ako jedlo dovaríš. Cesnak je totiž zelenina s najnižším obsahom vody, a preto veľmi rýchlo začína horieť. To môže spôsobiť, že pokrm bude mať nepríjemnú chuť i vôňu.

Príprava ešte nerozmrazeného mäsa

6233660-119241-8-1471950385-650-81eabff7b0-1472109849

Pred prípravou by malo mäso stráviť pár hodín pri izbovej teplote. Takto rozmrazené je vhodné na prípravu a rovnomerne sa opečie z oboch strán, zatiaľ čo mäso, ktoré nie je dostatočné rozmrazené môže na prvý pohľad pôsobiť hotovo, ale vo vnútri bude surové. Toto pravidlo platí aj pri smažení na panvici i pri pečení v rúre.

Prečítajte si tiež:
Recept: Plnená mäsová roláda pre náročnejšie jazýčky

Konzumácia ihneď po dovarení

6233310-1192419-1471951066-0-1472027171-1472028369-650-fc27c67984-1-1472109849

Nemôžeš sa dočkať, ako ochutnáš to, čo si navaril? Skús sa premôcť a počkať aspoň 5 minút, budeš ohromený tou chuťou.

Uskladňovanie potravín v chladničke

6233210-119241-10-1471951460-650-25da2d90bf-1472109849

Nie je dobrý nápad skladovať všetky potraviny v chladničke. Zelenina či ovocie do chladničky nepatrí. Jednak lepšie chutia, ak sú skladované pri izbovej teplote a najmä v chladničke strácajú sviežosť a rýchlejšia sa kazia.

Neustále otáčanie jedla

6233360-119241-12-1471952995-650-27acbbc0b9-1472109849

Nie je nutné jedlo často otáčať. Môže to viesť k vysušeniu pokrmu.

Varenie vajíčok

6233260-119241-11-1471952006-650-8da1e85ba6-1472109849

Stalo sa ti niekedy, že žĺtok mal šedivú farbu a nechutil veľmi dobre? S najväčšou pravdepodobnosťou to nemalo nič spoločné s kvalitou vajec, jednoducho si ich zle uvaril. Ak chceš pripraviť dokonalo uvarené vajíčka, mal by si ich vhodiť do vriacej vody a nechať ich v nej 10 minút. Pri tejto príprave bude mať bielok i žĺtok správnu chuť i konzistenciu.

Zdroj: brightside.me

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií