Ochutnali ste už niekedy slaný croissant? Po prvom súste si ho možno zamilujete viac ako ten sladký
Ochutnali ste už niekedy slaný crosissant? Že, nie? Tak to poďte spolu s nami napraviť, pretože dnes vás naučíme, ako si ho môžete pripraviť u vás doma.
Slaný raňajkový croissant
Ingrediencie:
Cesto na croissant:
450 g hladkej múky
230 ml mlieka
200 g masla
1 čajová lyžička kryštálového cukru
½ kocky droždia
½ čajovej lyžičky soli
Náplň croissantu:
200 g slaniny Bacon Mecom Premium
3 polievkové lyžice majonézy
1 paradajka
1 vajíčko uvarené na tvrdo
½ zrelého avokáda
čerstvý šalát
Postup:
Croissanty môžeme pripraviť doma alebo cesto kúpiť v obchode. Pri príprave domáceho cesta ako prvé pripravíme kvások. Do malého hrnčeka nalejeme 100 ml vlažného mlieka, rozdrobíme ½ kocky droždia, pridáme čajovú lyžičku kryštálového cukru a zakryjeme utierkou. Kvások necháme kysnúť približne 10 – 15 minút.
Medzitým si do misky dáme hladkú múku, soľ a 130 ml vlažného mlieka. Potom do tejto ešte nezmiešanej zmesi vlejeme kvások a miesime. Cesto musíme veľmi dobre miesiť, aby bolo vláčne a jednotné. Keď je hotové, prikryjeme ho utierkou a dáme ho na teplé miesto kysnúť približne na hodinu.
Medzitým si pripravíme „maslové cesto“. Maslo rozvaľkáme medzi dvomi potravinárskymi fóliami alebo použijeme papier na pečenie. Pre jednoduchšie rozvaľkanie kocku masla rozkrojíme na menšie obdĺžniky, ktoré poukladáme vedľa seba.
Keď je cesto nakysnuté, vyvaľkáme ho na obdĺžnik s veľkosťou maslového cesta. Rozvaľkané maslo položíme na cesto a vrchnú tretinu cesta preložíme a dokončíme preložením spodnej časti cesta. Takto pripravené cesto rozvaľkáme a opäť zložíme. Tento postup opakujeme niekoľkokrát.
Potom cesto nakrájame na päť trojuholníkov, ktoré zvinieme do tvaru croissantov a dáme piecť pri teplote 180 °C na 20 minút. Slaný croissant naplníme majonézou, paradajkou, šalátom, uvareným vajíčkom, avokádom a opečenou slaninkou.
Zdieľajte tento skvelý recept na slaný croissant z kysnutého cesta aj Vašim priateľom! Vyskúšajte takisto ďalší jednoduchý recept na výbornú domácu pizzu!
Užitočné rady o varení a veľa chutných receptov nájdete na stránke www.viemecovamchuti.sk.