fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Čo bude dnes na večeru? Pripravte si famózne špenátové pirohy z 5 surovín!

Neviete, čo dnes variť? Máme pre vás perfektný tip na chutné jedlo, za ktoré vás budú doma na rukách nosiť.

Máte radi pirohy? Lekvárové, syrové alebo tvarohové zasýtia hladné bruchá rovnako, ako tie, ktoré pripravíte na čoraz viac obľúbený slaný spôsob. Vyskúšate špenátové pirohy?

Ingrediencie:

  • 500 g hrubej múky,
  • 20 g kvasníc,
  • 0,1 l mlieka,
  • 1/2 čajovej lyžičky cukru,
  • 1 vajce a soľ

Plnka:

  • 200 g špenátu,
  • 1 väčší zemiak uvarený v šupke,
  • 1 polievková lyžica olivového oleja,
  • štipka muškátového orieška,
  • podľa chuti mleté čierne korenie,
  • soľ,
  • 100 g  syra,
  • 1-2 strúčiky cesnaku,
  • 1 menšiu cibuľa,
  • maslo na poliatie.

Syrová omáčka:

  •  250 g šľahačkovej smotany,
  • 150 g plesňového syra,
  • 100 g taveného syra,
  • 4 polievkové lyžice mletých lieskových orieškov,
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 
  • podľa chuti mleté čierne korenie, soľ,
  • petržlenovú vňať.

Špenátové pirohy krok za krokom

Špenát umyjeme, sparíme horúcou vodou, necháme odkvapkať a pokrájame na jemné časti. Na oleji speníme cibuľku, pridáme prelisovaný cesnak, špenát, soľ, korenie a asi 3 minúty podusíme. Po vychladnutí pridáme uvarený, olúpaný a najemno nakrájaný zemiak, syr a dobre všetko premiešame.

Do misy nasypeme múku, urobíme jamku, rozdrobíme kvasnice, pridáme cukor a zalejeme vlažným mliekom. Necháme asi 20 minút v teple kysnúť. Keď kvások vykysne pridáme vajce, soľ a vymiesime cesto ako na rezance, ktoré necháme asi 30-35 minút vykysnúť. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát o hrúbke asi 4 mm, a povykrajujeme pirohy, naplníme ich špenátovou plnkou. Varíme 10-15 minút pokiaľ nevyplávajú na povrch. Hotové pirohy vyberieme a scedíme.

Na záver si pripravíme syrovú omáčku tak, že zohrejeme smotanu, pridáme rozdrvený syr Niva, tavený syr a za neustáleho miešania necháme všetky suroviny rozpustiť. Pridajte oriešky a dochuťte citrónovou šťavou.

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií