Budú sa vám slinky zbiehať: 3x poleva na zmrzlinu, ktorá z nej urobí dokonalý dezert
Viete si predstaviť leto bez zmrzliny a poriadnej porcie polevy na vrchu? Ak si ju dáte vždy v cukrárni a radi by ste si ju dali aj doma, inšpirujte sa týmito 3 sladkými receptami. Ako na to?
Karamelová poleva
Ingrediencie:
- 250 ml smotana na šľahanie,
- 2 lyžice zlatý sirup,
- 2 lyžice maslo,
- 220 g trstinový cukor,
- 2 lyžičky vanilkový extrakt,
- soľ.
Postup:
V hrnci zmiešajte 250 ml smotany na šľahanie (40 %), 2 lyžice zlatého sirupu (pripraviť si ho viete aj sami doma), 2 lyžice masla a štipku soli. Za stáleho miešania priveďte k varu a odstavte.
Na dno hrnca rovnomerne nasypte 220 g trstinového cukru. Na miernom ohni zohrievajte bez miešania cca 5 minút, kým sa cukor začne rozpúšťať a karamelizovať. Zohrievajte ďalej, otáčajte hrncom a nahýbajte ho, ale nemiešajte.
Keď bude karamel jantárovo hnedý, trvá to cca 10 – 15 minút, zložte ho z ohňa a prilejte horúcu smotanovú zmes. Vráťte na oheň a za stáleho miešania zohrievajte cca 7 minút, kým nebude poleva hladká.
Vmiešajte 2 lyžičky vanilkového extraktu a nechajte vychladnúť. Polevu môžete podávať teplú alebo studenú, v chladničke vydrží 2 týždne.
Jahodová poleva
Ingrediencie:
- jahody,
- 110 g krupicový cukor,
- šťava z 1/2 citrónu,
- 2 lyžice voda,
- 1 lyžička vanilkový extrakt.
Postup:
V hrnci zmiešajte 3 hrnčeky jahôd, očistených a pokrájaných na kocky, 110 g krupicového cukru, šťavu z 1/2 citrónu a 2 lyžice vody. Varte za občasného miešania 10 minút, kým sa ovocie začne rozpadať. Vypnite a vmiešajte 1 lyžičku vanilkového extraktu.
Ak chcete mať polevu hladkú, prepasírujte ju cez husté sito. Nechajte vychladnúť.
V uzavretej nádobe vydrží v chladničke minimálne 4 dni.
Čokoládová poleva
Ingrediencie:
- 250 ml smotana na šľahanie (40 %),
- 4 lyžice maslo,
- 70 g trstinový cukor,
- 60 ml zlatý sirup,
- 220 g tmavá nasekaná čokoláda,
- 3 lyžice holandské kakao,
- 1 lyžička vanilkový extrakt,
- soľ.
Postup:
V hrnci zmiešajte 250 ml smotany na šľahanie (40 %), 4 lyžice masla, 70 g trstinového cukru, 60 ml zlatého sirupu a štipku soli. Na miernom ohni za stáleho miešania priveďte k varu.
Stlmte, pridajte 220 g tmavej nasekanej čokolády a 3 lyžice holandského kakaa. Miešajte 1 – 2 minúty, kým sa čokoláda rozpustí a poleva bude hladká.
Vmiešajte 1 lyžičku vanilkového extraktu. Nechte 10 minút vychladnúť a nalejte na pohár. V uzavretej nádobe vydrží v chladničke minimálne 2 týždne. Pred podávaním polevu vždy zohrejte.
Recepty na polevy už poznáte, chýba iba zmrzlina. Vyskúšajte si ju pripraviť aj sami doma, nechajte sa inšpirovať 5x receptmi na domácu zmrzlinu či pusinkové rolády.
Zdroj: apetitonline.cz