Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Budú sa vám slinky zbiehať: 3x poleva na zmrzlinu, ktorá z nej urobí dokonalý dezert

Viete si predstaviť leto bez zmrzliny a poriadnej porcie polevy na vrchu? Ak si ju dáte vždy v cukrárni a radi by ste si ju dali aj doma, inšpirujte sa týmito 3 sladkými receptami. Ako na to?

Karamelová poleva

Ingrediencie:

  • 250 ml smotana na šľahanie,
  • 2 lyžice zlatý sirup,
  • 2 lyžice maslo,
  • 220 g trstinový cukor,
  • 2 lyžičky vanilkový extrakt,
  • soľ.

Postup:

V hrnci zmiešajte 250 ml smotany na šľahanie (40 %), 2 lyžice zlatého sirupu (pripraviť si ho viete aj sami doma), 2 lyžice masla a štipku soli. Za stáleho miešania priveďte k varu a odstavte.

Na dno hrnca rovnomerne nasypte 220 g trstinového cukru. Na miernom ohni zohrievajte bez miešania cca 5 minút, kým sa cukor začne rozpúšťať a karamelizovať. Zohrievajte ďalej, otáčajte hrncom a nahýbajte ho, ale nemiešajte.

Keď bude karamel jantárovo hnedý, trvá to cca 10 – 15 minút, zložte ho z ohňa a prilejte horúcu smotanovú zmes. Vráťte na oheň a za stáleho miešania zohrievajte cca 7 minút, kým nebude poleva hladká.

Vmiešajte 2 lyžičky vanilkového extraktu a nechajte vychladnúť. Polevu môžete podávať teplú alebo studenú, v chladničke vydrží 2 týždne.

Zdroj: pexels.com

Jahodová poleva

Ingrediencie:

  • jahody,
  • 110 g krupicový cukor,
  • šťava z 1/2 citrónu,
  • 2 lyžice voda,
  • 1 lyžička vanilkový extrakt.

Postup:

V hrnci zmiešajte 3 hrnčeky jahôd, očistených a pokrájaných na kocky, 110 g krupicového cukru, šťavu z 1/2 citrónu a 2 lyžice vody. Varte za občasného miešania 10 minút, kým sa ovocie začne rozpadať. Vypnite a vmiešajte 1 lyžičku vanilkového extraktu.

Ak chcete mať polevu hladkú, prepasírujte ju cez husté sito. Nechajte vychladnúť.

V uzavretej nádobe vydrží v chladničke minimálne 4 dni.

Zdroj: pexels.com

Čokoládová poleva

Ingrediencie:

  • 250 ml smotana na šľahanie (40 %),
  • 4 lyžice maslo,
  • 70 g trstinový cukor,
  • 60 ml zlatý sirup,
  • 220 g tmavá nasekaná čokoláda,
  • 3 lyžice holandské kakao,
  • 1 lyžička vanilkový extrakt,
  • soľ.

Postup:

V hrnci zmiešajte 250 ml smotany na šľahanie (40 %), 4 lyžice masla, 70 g trstinového cukru, 60 ml zlatého sirupu a štipku soli. Na miernom ohni za stáleho miešania priveďte k varu.

Stlmte, pridajte 220 g tmavej nasekanej čokolády a 3 lyžice holandského kakaa. Miešajte 1 – 2 minúty, kým sa čokoláda rozpustí a poleva bude hladká.

Vmiešajte 1 lyžičku vanilkového extraktu. Nechte 10 minút vychladnúť a nalejte na pohár. V uzavretej nádobe vydrží v chladničke minimálne 2 týždne. Pred podávaním polevu vždy zohrejte.

Zdroj: pexels.com

Recepty na polevy už poznáte, chýba iba zmrzlina. Vyskúšajte si ju pripraviť aj sami doma, nechajte sa inšpirovať 5x receptmi na domácu zmrzlinu či pusinkové rolády.

Zdroj: apetitonline.cz

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií