Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Recept od babičky na univerzálne cesto – rýchlo vykysne a použiť sa dá na pizzu či koláče

Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie. Robíme z neho záviny, buchty, koláče, pizzu, jednoducho všetko.

Bez tohto receptu sa nezaobídete! Základné kysnuté cesto je nevyhnutné pre slané langoše, pizzu aj sladké buchty a koláče, jednoducho na hocičo. Pokiaľ ho ale pokazíte, nečakajte, že sa vám výrobok podarí. V tomto článku vám predstavíme jednoduchý recept, ktorý zvládne skutočne každý.

Recept na univerzálne kysnuté cesto

Suroviny na výrobu:

  • 675 g múky
  • 250 ml mlieka
  • 70 g masla
  • 2 vajcia
  • 21 g čerstvých kvasníc
  • 80 g cukru
  • 1 lyžička soli

Postup:

1. Urobíme si kvások: Do trochy vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme 2 lyžičky cukru. Prikryte zmes a nechajte kysnúť cca pol hodiny na teplom mieste. Môžete si pomôcť tým, že kvások umiestnite na radiátor, či do rúry rozohriatej na cca 40 °C.

2. Nechajte maslo rozohriať na izbovú teplotu a následne ho pridajte do vzniknutého kvásku. Následne do zmesi zamiešajte aj zvyšok mlieka, múku a soľ, prípadne cukor, ak tvoríte sladkú variantu cesta. Celú zmes je nutné dôkladne premiesiť, a to najlepšie rukami, pričom doba vypracovania sa pohybuje väčšinou od desiatich minút vyššie.

3. Druhé kysnutie: Keď je cesto hotové, nechajte ho znovu nakysnúť. Dosiahne dvojnásobný objem, preto zvoľte dostatočne veľkú nádobu. Opäť ho umiestnite na teplé miesto a nechajte kysnúť, tentoraz 45 minút. Takto bude hotové a pripravené na ďalšie použitie.

Inšpirujte sa tiež receptom pre milovníkov zdravej stravy: Špaldový posúch.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií