Tip pre milovníkov zdravej stravy: Špaldový posúch
Špaldová múka má oproti klasickej bielej múke veľa zdravotných benefitov, je vhodná pri alergiách i pri kardiovaskulárnych problémoch. No a prečo posúch?
Špaldový posúch je chutné a praktické pečivo, ktoré sa hodí takmer k čomukoľvek, alebo ho môžete jesť i samostatne. Dá sa vziať v taške do práce alebo z neho urobiť desiatu či olovrant pre školáka.
Výhoda tohto receptu je, že je veľmi jednoduchý na prípravu. Posúch sa dá jesť aj samostatne, podávať k červenému vínu a pod. Ale je zároveň dobre kombinovateľný: môžete si ho posypať orechmi a zaliať medom, alebo ho potrieť cesnakom a olivovým olejom. Hodí sa aj k rôznym strukovinovým polievkam a prívarkom. Proste je to na vašich chuťových preferenciách.
Milé gazdinky, prinášame vám ďalší jednoduchý, rýchly a hlavne zdravý recept, ktorý nám do redakcie zaslala naša čitateľka. Pri príprave obedu alebo večere sa tak už nemusíte trápiť, ale môžete vsadiť na náš tip – Špaldový posúch.
Recept na špaldový posúch
Čas prípravy: 90 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie:
1 ks droždia
250g hladkej špaldovej celozrnnej múky
olivový olej
soľ
150g brokolice
1 väčšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
1/2 čl sušenej petržlenovej vňate
80g syra niva
3 PL kyslej smotany
štipka muškátového orieška
1 paradajka
podľa chuti čierne olivy
100g mozzarely
bazalka
Postup:
1. Najprv si pripravíme kvások. Droždie rozpustíme v 150 ml vlažnej vody, pridáme polovicu múky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 20 minút kysnúť. Kvások pekne vykysne aj bez pridania cukru.
2. Do misy dáme zvyšnú múku, pridáme 1 PL olivového oleja, 1 čl soli a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto.
3. Cesto rozdelíme na polovicu a na pomúčenej doske z neho vyvaľkáme dve rovnaké placky a uložíme ich na plechy potreté olivovým olejom. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 25 minút kysnúť. Rúru si predhrejeme na 200°C.
4. Brokolicu umyjeme a rozdelíme na ružičky. Privedieme do varu osolenú vodu a brokolicu v nej 5 minút povaríme, precedíme a necháme odkvapkať.
5. Cibuľu nakrájame na tenké plátky a polovicu opražíme na olivovom oleji dozlatista. Pridáme brokolicu a chvíľu orestujeme. Nivu roztlačíme vidličkou, zmiešame s kyslou smotanou a muškátovým orieškom.
6. V miske si zmiešame 4PL olivového oleja, prelisovaný cesnak a petržlenovú vňať a zmesou potrieme obe placky. Na jednu naukladáme orestovanú brokolicu a polejeme nivovo-smotanovou zmesou.
7. Druhú polovicu nakrájanej cibule tiež orestujeme na olivovom oleji, pridáme olúpanú a nakrájanú paradajku, osolíme a chvíľu orestujeme. Navrstvíme na druhý špaldový posúch, naukladáme na plátky nakrájanú mozzarelu a na krúžky nakrájané čierne olivy. Posypeme sušenou bazalkou.
8. Špaldový posúch pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C cca 10 minút.
TIP: Posúch má špecifickú chuť, ktorú mu dodáva špaldová múka
Pre tých, ktorí celozrnné pečivo neobľubujú, je možné nahradiť jednu alebo dve tretiny špaldovej múky klasickou pšeničnou hladkou múkou.