Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Tip pre milovníkov zdravej stravy: Špaldový posúch

Špaldová múka má oproti klasickej bielej múke veľa zdravotných benefitov, je vhodná pri alergiách i pri kardiovaskulárnych problémoch. No a prečo posúch?

Špaldový posúch je chutné a praktické pečivo, ktoré sa hodí takmer k čomukoľvek, alebo ho môžete jesť i samostatne. Dá sa vziať v taške do práce alebo z neho urobiť desiatu či olovrant pre školáka.

Výhoda tohto receptu je, že je veľmi jednoduchý na prípravu. Posúch sa dá jesť aj samostatne, podávať k červenému vínu a pod. Ale je zároveň dobre kombinovateľný: môžete si ho posypať orechmi a zaliať medom, alebo ho potrieť cesnakom a olivovým olejom. Hodí sa aj k rôznym strukovinovým polievkam a prívarkom. Proste je to na vašich chuťových preferenciách.

Milé gazdinky, prinášame vám ďalší jednoduchý, rýchly a hlavne zdravý recept, ktorý nám do redakcie zaslala naša čitateľka. Pri príprave obedu alebo večere sa tak už nemusíte trápiť, ale môžete vsadiť na náš tip – Špaldový posúch.

Recept na špaldový posúch

Čas prípravy: 90 minút
Počet porcií: 4

Ingrediencie:

1 ks droždia

250g hladkej špaldovej celozrnnej múky

olivový olej

soľ

150g brokolice

1 väčšia cibuľa

1 strúčik cesnaku

1/2 čl sušenej petržlenovej vňate

80g syra niva

3 PL kyslej smotany

štipka muškátového orieška

1 paradajka

podľa chuti čierne olivy

100g mozzarely

bazalka

Postup:

1. Najprv si pripravíme kvások. Droždie rozpustíme v 150 ml vlažnej vody, pridáme polovicu múky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 20 minút kysnúť. Kvások pekne vykysne aj bez pridania cukru.

2. Do misy dáme zvyšnú múku, pridáme 1 PL olivového oleja, 1 čl soli a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto.

3. Cesto rozdelíme na polovicu a na pomúčenej doske z neho vyvaľkáme dve rovnaké placky a uložíme ich na plechy potreté olivovým olejom. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 25 minút kysnúť. Rúru si predhrejeme na 200°C.

4. Brokolicu umyjeme a rozdelíme na ružičky. Privedieme do varu osolenú vodu a brokolicu v nej 5 minút povaríme, precedíme a necháme odkvapkať.

5. Cibuľu nakrájame na tenké plátky a polovicu opražíme na olivovom oleji dozlatista. Pridáme brokolicu a chvíľu orestujeme. Nivu roztlačíme vidličkou, zmiešame s kyslou smotanou a muškátovým orieškom.

6. V miske si zmiešame 4PL olivového oleja, prelisovaný cesnak a petržlenovú vňať a zmesou potrieme obe placky. Na jednu naukladáme orestovanú brokolicu a polejeme nivovo-smotanovou zmesou.

7. Druhú polovicu nakrájanej cibule tiež orestujeme na olivovom oleji, pridáme olúpanú a nakrájanú paradajku, osolíme a chvíľu orestujeme. Navrstvíme na druhý špaldový posúch, naukladáme na plátky nakrájanú mozzarelu a na krúžky nakrájané čierne olivy. Posypeme sušenou bazalkou.

8. Špaldový posúch pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C cca 10 minút.

TIP: Posúch má špecifickú chuť, ktorú mu dodáva špaldová múka

Pre tých, ktorí celozrnné pečivo neobľubujú, je možné nahradiť jednu alebo dve tretiny špaldovej múky klasickou pšeničnou hladkou múkou.

Najprv si pripravíme kvások

2

3

4

5

6

Špaldový posúch pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C cca 10 minút

Špaldová múka sa dá nahradiť v dvoch tretinách klasickou pšeničnou hladkou múkou.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií