fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Vyber si správny prostriedok zo svojej kuchyne na výrobu „čierneho zlata“!

Máte tip? napíšte nám mailom

Vyber si správny prostriedok zo svojej kuchyne na výrobu „čierneho zlata“

Metafora „čierne zlato“ je často spájaná s ropou. Ak by sme sa chceli trochu priblížiť významu spojenia „čierne zlato“, ktoré je možné pripraviť v pohodlí našej kuchyne, tak medzi prvými by nás oslovila káva. Nie je to len v súvislosti s čiernou farbou, ale aj s jej každodenným požívaním v našich domácnostiach či v prostredí kaviarní. Niektorí z nás sú doslova závislí na šálke kávy. Nabudiť sa pomocou kofeínu a získať energiu na ďalšie hodiny dňa je pre mnohých motívom na jej pravidelné, niekedy nadmerné pitie. No nie je káva, ako káva. Správne presso si môžetepripraviť aj v pohodlí Vášho domova. Potrebujete k tomu len jeden prístroj. Kávovar.

unnamed (4)

Káva je súčasťou našich životov už šesť storočí

Od objavenia kávy v 15. storočí jej príprava ostala po stáročia podobná. Káva sa pomlela a zalievala horúcou vodou. Zlom nastal na začiatku 19. storočia, teda obdobia s prívlastkom storočie pary. To sa prejavilo aj pri výrobe kávy a pri vzniku prvého kávovaru, ktorý bol skonštruovaný vo Francúzsku. Na prípravu kávy využíval silu pary na to, aby pretiekla cez pomletú kávu. Avšak prvý patent na kávovar prišiel na svet na Apeninskom polostrove v meste Turín. Postaral sa oň Angelo Moriondo. Svoj kávový stroj predstavil v roku 1884. Všetky prvé kávovary fungovali na princípe pretláčania horúcej pary a vody cez kávu. Niekedy to znamenalo zmenu chuti a kvality kávy. Častým výsledkom bola spálená chuť kávy.

Prečítajte si tiež:
Internetový portál Dedoles miluje prírodu a chce meniť svet k lepšiemu

unnamed (7)

 

Tak ako sa vyvíjala a vyvíja technika, tak sa situácia postupne menila aj vo svete kávovarov. Pred obdobím druhej svetovej vojny technik Cremonesi vynašiel piestový kávovar. Ten pretláčal cez kávu iba horúcu vodu a nie paru a to pod vyšším tlakom. Výsledkom bola káva s dovtedy neobvyklou penou, nazývaná tiež crema. Na mieste je otázka, či práve názov crema nemá spojenie alebo súvislosť s prvým výrobcom Cremonesim. Podobnosť týchto dvoch názvov je zjavná, no nie je oficiálne overená. Patent odkúpil Achille Gaggia a po skončení vojny skúšal a vylepšoval pôvodnú myšlienku cremonesiho prístroja. Vynašiel páku s dierkami, cez ktoré mohla prúdiť voda pod tlakom silnejšie. Od roku 1948 sa pákové kávovary začali vyrábať priemyselne. Na trh bol uvedený talianskou firmou Faema.

 

unnamed (5)

Čo si treba všímať pri výbere kávovaru…

Aj pri výbere kávovarov platí pár zásad, ktoré je dobré dodržiavať ak chceme mať kávu ako z kaviarne. Nutným faktom je materiál kávovaru. Nie je tam priveľa plastu alebo iných neželaných materiálov? Treba si vybrať aj správnu značku kávovaru. V tomto prípade platí, čím je dlhšie na trhu, tým bude lepšia aj kvalita výrobku. Podstatnou vlastnosťou je čerstvosť a taktiež hrúbka mletia kávových zŕn. To sú dva základné faktory, ktoré priraďujú kávy čo najlepšiu chuť, arómu a vlastnosti. Posledným, no taktiež podstatným faktorom je údržba prístroja. Dôležité je, aby bolo čistenie prístroja čo najjednoduchšie. Nie je tajomstvom, že súčasné kávovary majú už v sebe zabudované automatické programy, ktoré zabezpečujú čistenie a celý tento proces urýchľujú a uľahčujú prácu najmä svojim majiteľom.

Prečítajte si tiež:
Premýšľate nad originálnym a praktickým darčekom? Vyskúšajte nádhernú kazetu pre gurmánov

Ak si chcete vybrať svoj prístroj na výrobu „čierneho zlata“, tak neprehliadnite ponuku jedného z najväčších internetových obchodov – hej.sk zlava. Okrem kávovarov zvučných značiek nájdete v ponuke široký sortiment odborného príslušenstva, ktoré Vám uľahčí prípravu kávy v pohodlí domova. Môžete si vybrať ten svoj správny kávovar z ponuky mechanických a automatických kávovarov. Ak sa chcete stať gurmánom na prípravu kávy, tak rátajte s väčšou časovou prípravou nápoja. Svoj um postupne zdokonalíte skúšaním a kombináciou zŕn a každej jednej prípravy čierneho nápoja. Aj pri varení kávy praje šťastie a úspech tým, ktorí sa neboja experimentovať a skúšajú nové veci. Nadobudnutá prax a následná výborná chuť kávy je Vašou odmenou z dobre vykonanej práce. K tomu potrebujete správny prostriedok, dobrý a kvalitný kávovar.

unnamed (6)

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií