Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Aké banány kupovať? Neuveríte, ktorý je najzdravší

Tak ako sa mení farba a textúra banánov, menia sa s dozrievaním aj štádiá zrelosti banánu, a tým jeho zdravotné benefity. Akú farbu by teda mal mať banán, keď ho konzumujeme?

Ak aj vy sa neviete rozhodnúť, odborník na výživu Dr. Rekha Jithin objasňuje, prečo menia banány farbu a ktoré kedy konzumovať. Banány sú medzi ľuďmi obľúbeným ovocím. Sú bohaté na vitamín B6, C a draslík a sú rýchlym zdrojom energie. Banány obsahujú aromatickú aminokyselinu tryptofán, ktorá je zodpovedná za znižovanie stresu, krvného tlaku i cholesterolu. Okrem toho banány liečia chudokrvnosť a zlepšujú funkciu mozgu. Na druhej strane môžu spôsobiť zvýšenú hladinu glukózy v krvi, preto je dôležité vyberať vhodný plod.

Najobľúbenejšie ovocie

V Amerike sú banány najobľúbenejším ovocím. Podľa World Atlas im patrí druhé miesto; na prvom sa objavili paradajky, ktoré sa často zaraďujú medzi zeleninu, no z botanického/vedeckého hľadiska je to práve ovocie. U nás banány v ankete spred dvoch rokov taktiež obsadili striebornú priečku – predbehli ich jahody.

 

Zelené banány

Zelené banány obsahujú veľa škrobu. Ak si striehnete váhu a snažíte sa vyhnúť jedlu s vysokým obsahom cukru, zelené banány môžu byť pre vás jednou z najzdravších potravín.  Môžu mať horkú chuť, pretože obsahujú menej cukru.

Tieto nezrelé banány tiež obsahujú probiotické baktérie, ktoré sú dobré pre tráviaci systém a sú tiež ideálne na varenie. Nezabúdajte, že táto zelená varianta môže spôsobiť nadúvanie a plynatosť.

zelený banán

Žlté banány

Svetložltý banán je pre mnohých „perfektným“ banánom. Tento sladší a mäkší banán sa ľahšie strávi, pretože sa škrob zmení na jednoduchý cukor. V porovnaní so zeleným obsahuje viac antioxidantov, pretože banány majú pri dozrievaní vyššiu úroveň antioxidantov. Vďaka vyššiemu glykemickému indexu, by sa mu mali pacienti s cukrovkou 2. typu vyhnúť.

zltý banán

Prezreté banány

Tieto škvrny naznačujú množstvo škrobu, ktoré sa premenilo na cukor. To znamená, že čím viac škvŕn, tým vyšší obsah cukru v ňom je. Tieto hnedé škvrny považujte za zosilňovače imunitného systému, pretože sú neuveriteľne bohaté na antioxidanty. A čo je úžasné, môžu tiež pomáhajú chrániť vás pred rakovinou.

banán

Hnedé banány

Keď banány zhnednú, väčšina z nás má tendenciu ich vyhodiť. Zaujímavé je, že obsahujú vysoké množstvo antioxidantov.

V jednom z prieskumov verejnej mienky, ktoré uskutočnili Times of India v súvislosti s najzdravšími banánmi, sa väčšina ľudí naklonila k bodkovaným banánom a pokladala ich za najzdravšie. Opak je pravdou, najviac antioxidantov obsahujú práve hnedé.

Upozorňujeme, že zatiaľ čo hnedé banány majú extrémne vysoký obsah antioxidantov, všetok škrob sa rozpadol na cukor, a preto by sa im mali ľudia trpiaci cukrovkou úplne vyhnúť.

Tip: Ak vás hnedá farba banánov odradí, môžete ich vždy rozdrviť a urobiť z neho banánový chlieb alebo palacinky.

hnedý banán

 

 

Zdroj trendcrown timesofindia
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií