fbpx
Čaj je po vode druhým najviac konzumovaným nápojom na svete! O jeho účinkoch hovoria majitelia čajovne

Čaj je po vode druhým najviac konzumovaným nápojom na svete! O jeho účinkoch hovoria majitelia čajovne

Aké druhy poznáme a aký má čaj dopad na naše zdravie? Vysvetľujú manželia Ondrejčíkovci z nitrianskej čajovne.

Pu erh alebo čínsky penicilín

Charakterizuje ho špecifická zemitá chuť aj očistné a iné uzdravujúce účinky. „Pu erhy sú veľmi slané, hovorí sa im aj čínsky penicilín, lebo sú výborné na detoxikáciu, chudnutie a vitalitu,” opisuje Vladimír Ondrejčík.

Pu erhy sa spracovávajú vo forme tzv. koláčov. „Do plátenného rukáva vložíte lístky a dáte pod 30-kilový okrúhly kameň. Naň sa postaví človek a krúživým pohybom na kameni akoby tancuje, aby sa čaj zlisoval. Väčšinou to robia iba chlapci, zvyčajne sporo odetí, lebo je tam teplo,” vysvetľuje Vladimír.

Pôsobí liečivo na tráviace ústrojenstvo a ochorenie horných dýchacích ciest. Podporuje vykašliavanie, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáha pri látkovej výmene v pečeni, je výborným pomocníkom pri boji s nadváhou, posilňuje imunitný systém, prečisťuje organizmus a chráni pred infekčnými ochoreniami.

Čaj. Aký je jeho dopad na zdravie ti vysvetlia majitelia čajovne z Nitry
Zdroj: pexels.com

Šampanské medzi čajmi

Kvalitné čaje pochádzajú aj z oblasti Himalájí. „Máme radi himalájske čierne čaje. Teraz už robia zelené a snažia sa produkovať aj biele, skutočne sa to vyvíja,” vraví Ondrejčíková. Z himalájskych čiernych čajov najviac odporúča čierny čaj Darjeeling. Kvôli svojim hrejivým účinkom je vhodný najmä v zimnom období.

O tomto druhu čierneho čaju sa hovorí, že je šampanské medzi čiernymi čajmi. Darjeeling sa pestuje v oblastiach do 2200 metrov nad morom blízko k hlavnému himalájskemu masívu. Ondrejčík objasňuje: „Na Slovensku sa čaj nepestuje, pretože by zmrzol. V Himalájach je teplejšie.”

Čierny čaj Darjeeling veľa ľudí konzumuje pre vysoký obsah teínu, ktorý dokáže nabudiť podobne ako kofeín v káve. Je vhodný na podporu duševnej činnosti, udržanie bdelosti a navodenie dobrej nálady. V porovnaní s kávou je teín z čierneho čaju lepšie stráviteľný, takže nedráždi žalúdok a tiež pôsobí dlhodobejšie.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ  Nádherne rozmanitý svet chutí a vône aj u teba doma? Cez náš portál aj so zľavou!
Čaj. Aký je jeho dopad na zdravie ti vysvetlia majitelia čajovne z Nitry
Zdroj: pexels.com

Najfalšovanejší z čajov

Unikátom je aj japonský práškový čaj matcha. „Má sviežu zelenú farbu. A preto, že je to slávny čajový prášok, patrí k najfalšovanejším čajom na svete,” vravia manželia. Matcha sa zbiera vždy na jar, kedy je v listoch najviac antioxidantov. Tie posilňujú jej vôňu a farbu.

Priestory, kde rastú čajové kríčky, sa pred zberom zatieňujú. „Japonci naťahujú rohože nad celými čajovými záhradami, aby sa za dva týždne zvýšil obsah chlorofylu v listoch,” opisujú. Vzniká z nich tak viac antioxidantov, čo podporuje činnosť srdca a vstrebávanie železa v tele.

Matcha tea obsahuje podstatne viac živín a pre telo potrebných látok ako zelený čaj. Pozor však na to, že matcha čaj obsahuje aj kofeín. Preto buďte opatrní, ak naň nie ste zvyknutí alebo máte vysoký krvný tlak.

Zdroj: mynitra.sme.sk,  mojemedicina.cz, sypanecaje.sk, peknetelo.eu 

Google+ Linkedin

Redaktorka magazínu Klocher – študuje masmediálnu komunikáciu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Pravidelne píše pre magazín o zdravom životnom štýle Fitshaker. Jej články nájdete aj na Refresher Blogu či na portály Cvičte.sk. Vytvorila blog Ženuškáreň a vydala knihu Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala sa na bestselleroch Z fitka do kuchyne, Fitness diár a Fitness kalendár.