Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

K jeseni patria šípky: Urobte si z nich lahodný sirup či netradičné víno

Jeseň je čarovné obdobie, kedy sa okolo nás objavujú krásne červené šípky. Vyberte sa na krásnu prechádzku a nazbierajte si ich domov. Môžete si z nich pripraviť samé zdravé dobroty.

Prečo zbierať šípky?

Šípky sme zbierali ako deti s rodičmi alebo v škôlke. Malé červené plody vyzerajú nenápadne, ale ukrýva sa v nich veľká sila. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C sú ako stvorené na podporu imunity v chladnom počasí. Obsahujú ho dokonca viac ako citrón! Okrem toho sú šípky plné ďalších vitamínov, minerálov aj vlákniny. Pomáhajú pri detoxikácii a odvodnení organizmu. Sú vynikajúcou prevenciou proti vzniku chrípky, nádchy i rakoviny. Zlepšujú trávenie, krvotvorbu a v neposlednom rade sa vyznačujú príjemnou chuťou.

Šípkový čaj

Najjednoduchší recept je jednoznačne čaj. Nazbierané šípky nechajte dôkladne usušiť, aby nezačali plesnivieť. Šípkový čaj môže pomôcť proti prechladnutiu, ako prevencia pred zimnými chorobami, na podporu imunity i proti vysokému cholesterolu. Na prípravu budete potrebovať asi 2 čajové lyžičky sušených a podrvených šípok. Tie zalejte horúcou, ale nie vriacou vodou, ideálna je teplota do 80 °C. Čajík nechajte lúhovať 20 minút, sceďte a vychutnajte si jeho sviežu chuť. Pridať môžete aj med alebo citrón.

šípkový čaj a šípky
Pixabay.com

Šípkové víno

Víno je obľúbeným nápojom mnohých Slovákov. To šípkové poznajú najmä naši starí rodičia. Skúsite si ho pripraviť?

Budete potrebovať:

  • 1 liter šípok
  • 3 litre vody
  • 1 kg cukru
  • podľa chuti vinné kvasinky a živnú soľ

Cukor rozpustíme vo vode, pridáme šípky, ktoré očistíme, živnú soľ a nakoniec kvasinky. Fľašu uzavrieme kvasnou rúrkou a necháme kvasiť. Vykvasené stiahneme do fliaš, uzavrieme opäť kvasnou rúrkou a necháme stáť 2 týždne. Potom stiahneme do fliaš a necháme stáť.

Šípkový džem

Príprava tejto delikatesy je časovo náročná. Každú šípku musíte očistiť a zbaviť pichľavých chĺpkov. Skvelým pomocníkom môžu byť rukavice, aby ste sa vyhli svrbeniu. Očistené šípky dôkladne premyte pod tečúcou vodou.

Budete potrebovať:

  • 1 kg očistených šípok
  • 800g kryštálového cukru
  • šťava z 2-3 citrónov
  • vanilkový struk alebo zvitok celej škorice
  • voda

Šípky vložíme do veľkého hrnca a zalejeme vodou, aby boli všetky ponorené. Varíme do ich zmäknutia, následne ich rozmixujeme alebo prepasírujeme cez jemné sitko. Pridáme cukor a šťavu z 2-3 citrónov a celú škoricu alebo vanilkový struk. Varíme do zhustnutia. Správne uvarený šípkový džem z varešky opadáva v kusoch. Hotový šípkový džem plníme do pohárov a otáčame hore dnom na 15 minút.

šípkový džem
Pixabay.com

Šípkový sirup

Tento lahodný nápoj si vychutnajú malí aj veľkí.

Budete potrebovať:

  • 1 kg šípok
  • 1,5 l vody
  • 1 kg cukru,
  • 7 lyžíc medu
  • šťavu z pomaranča

Šípky rozdrvte a zalejte vodou a dajte do chladničky na 24 hodín. Potom ich ohrejte, ale nevarte, inak sa stratia vitamíny. Preceďte cez gázu alebo jemnú tkaninu a do tejto tekutiny vmiešajte cukor, šťavu z pomaranča a med. Keď sa cukor rozpustí, nalejte do fliaš a uzavreté skladujte v chladničke. Používať ho môžete ako sirup do vody, čaju, na pečenie.

Šípkový olej

Tento olej je plný antioxidantov a považuje sa za elixír mladosti. Pomáha aj pri rôznych kožných problémoch. Výroba je jednoduchá, potrebujete len trochu času. Sušené šípky rozdrvte a zmiešajte s jojobovým olejom v pomere 1:1 a nechajte ich spolu v sklenej nádobe 6 týždňov. Keď sa olej sfarbí do jantárova, odstráňte drvené šípky a olej prelejte do tmavej sklenej fľaštičky. Tá neprepustí žiadne svetlo, vďaka čomu olej nezoxiduje  a vydrží po celý rok. Olej rozžiari, zjednotí pleť a hydratuje pokožku.

Pixabay.com

Prečítajte si tiež:

Vitamíny od A po K! Stručný prehľad, čo všetko obsahujú a za čo všetko sú zodpovedné

Máte svoj obľúbený recept zo šípok? Podeľte sa oň s nami v komentároch.

Zdroj: peknetelo.eu  soda.o2.sk  akoapreco.com  dobruchut.sk izahradkar.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií